Spring naar hoofd-inhoud
//trappisten

Orval

De brouwerij van Orval brengt slechts één bier op de markt. Een bier van hoge gisting met hergisting op fles en met een alcoholvolume van 6,2%. Dit bier wordt uitsluitend gebrouwen uit bronwater, gersten-mout, hopbellen, kandijsuiker en gist. Het aroma en de fijne smaak van de trappist Orval is meer te danken aan de hopbellen en de gisten dan aan de gebruikte mouten. Het bier wordt het best gedronken op 15°C.

Bijzonder aan de Orval is het hoppen tijdens twee verschillende productiestadia. Eerst wordt in de brouwzaal een grote hoeveelheid fijne hoppen toegevoegd: dat zorgt voor de befaamde bittere smaak en voor de langere houdbaarheid van het bier. Later wordt in de bewaarkelders nogmaals hop toegevoegd, dit is de zogenaamde Engelse ‘dry hopping’. Dat zorgt voor het verrukkelijke aroma dat zelfs de meest gewaarschuwde proever helemaal in vervoering brengt.

Tijdens een degustatie vormen het bier en de kaas van Orval een echte harmonie. De unieke vorm van de fles en van het glas, het design van de etiketten, de onderleggers en het andere publicitair materiaal... het is allemaal een erfenis uit het begin van de jaren dertig.

Op het etiket staat een forel met een gouden ring in de bek. Het etiket is de illustratie van de legende over de stichting van de abdij van Orval. Gravin Mathilde van Toscane, weduwe van de hertog van Neder-Lotharingen, had per ongeluk haar trouwring in de bron van het dal laten vallen. Ze smeekte God om hulp en het duurde niet lang of er kwam een forel boven water met in zijn bek de kostbare ring. Mathilde riep toen uit "Dit is echt een gouden dal!" (Orval, "val d'or" betekent "gouden dal") en ze besloot uit dankbaarheid op deze gezegende plaats een klooster te stichten.

Geïnteresseerd in Orval, neem dan ook eens een kijkje op de volgende website http://www.orval.be