Spring naar hoofd-inhoud
//trappisten

Rochefort

Oorspronkelijk is de Cisterciënzer abdij in Rochefort in 1230 gesticht door nonnen. Rond 1789 werd de abdij volledig vernield. Pas in 1887 bouwde men de abdij Notre Dame de St Remy weer op en leefde de monnikengemeenschap er van de landbouw. Aan de landbouwactiviteiten werd in 1899 een kleine brouwerij toegevoegd. Nadat in 1952 en 1953 de verkoop van de bieren toenamen, hebben de monniken besloten de landbouwwerkzaamheden volledig stop te zetten. Vandaag de dag steunt de economie van de abdij volledig op de brouwerij.

Ongeveer 65 jaar lang werden in Rochefort drie soorten bier gebrouwen, de Trappisten Rochefort 6, 8 en 10. Deze benamingen zijn bewaard gebleven uit respect voor de traditie en zeggen niets over het alcoholgehalte van het bier. De cijfers 6,8 en 10 zijn de oude wettelijke maateenheden waarmee in België het stamwortgehalte - de dichtheid van het bier - werd aangeduid, en dat voor enige vorm van gisting. 

Echter, nog voordat de beroemde bieren van Trappistes Rochefort (Rochefort 6, 8 en 10) in de jaren ‘50 geproduceerd werden, brouwden de monniken van Rochefort in 1920 gedurende meerdere jaren al een ‘extra zwaar blond’ bier. Nu honderd jaar later, sinds september 2020, brouwen ze in de brouwerij van Rochefort met veel plezier opnieuw een zwaar blond bier, geïnspireerd op het originele recept: de Trappistes Rochefort ‘Triple extra’.

 

Trappistes Rochefort 6

Rochefort 6 is het oudste trappistenbier van Rochefort. Het werd voor het eerst gebrouwen in 1899. Rochefort 6 is een rood-achtig bier, kruidig en licht bitter met een sterke moutsmaak. Dit bier heeft een alcoholgehalte van 7,5%. 

Trappistes Rochefort 8

De Rochefort 8 dateert van 1955 en is de laatst geborene van het gamma. Oorspronkelijk werd dit bier enkel gebrouwen ter gelegenheid van de eindejaarsfeesten en wordt daarom ook wel de 'Spéciale' genoemd. Rochefort 8 heeft een roodbruine kleur, het aroma is zoet en fruit. De hoppigheid aan het eind zorgt voor een iets opdrogend mondgevoel en de afdronk is wat bitter. Rochefort 8 heeft een alcoholpercentage van 9,2%. 

Trappistes Rochefort 10

De Rochefort 10 is de ‘Merveille’. Dit bier heeft een diepe roodbruine kleur en een dichte schuimkraag. De smaak is zoet-bitter met een heel scala aan tonen: fruitigheid, koffie, moutigheid en hoppigheid komen allemaal naar boven. Daarbij zorgt het stevige alcoholgehalte voor de nodige verwarming. Alcoholpercentage van Rochefort 10 is 11,3%. 

 

Rochefort Triple Extra

Opvallend aan de Rochefort Triple Extra is de kleur. Anders dan de klassieke bieren van Rochefort, die donker van kleur zijn, heeft de Rochefort Triple Extra een goudblonde kleur. De Rochefort Triple Extra is zacht van smaak en met een sterke body zoals de Rochefort 6, 8 en 10. Het bier wordt gekenmerkt door citrustonen en een kruidige geur. Het alcoholpercentage is 8,1%.

 

Interesse in meer informatie over Rochefort? Kijk dan op de website http://www.abbaye-rochefort.be