Schenk- en bewaartips
Trappistenbieren gisten na in de fles. Ze blijven dus evolueren in smaak en aroma. Daarom zijn geen twee degustaties helemaal hetzelfde. De smaak hangt grotendeels af van de ouderdom van het bier, de manier van bewaren, het uitschenken en de serveertemperatuur.
Om ten volle te kunnen genieten van het rijke aroma van onze bieren, raden we aan om de Trappistenbieren als volgt te schenken:
- Door het bier rechtop te bewaren en het langzaam uit te schenken komt de gist niet in het glas terecht en blijft uw Trappist mooi helder. Liefhebbers drinken de gist apart op. Het is een natuurlijke bron van vitaminen B.
- Bewaar het bier rechtop, op een donkere plek met een constante temperatuur van 8 tot 14°C. Bij een lagere temperatuur kan er troebelheid ontstaan door de kou. Laat een flesje minstens één week rusten vooraleer uit te schenken. Zo zakt de gist naar de bodem en krijgt u een mooi, helder bier in het glas.
- Schenk de Trappist in een bijbehorend glas om het complexe karakter volledig tot zijn recht te laten komen en volop te genieten van de rijke schuimkraag. Zorg wel voor een vetvrij glas, zodat het schuim niet meteen verdwijnt.
- Houd het glas schuin en begin langzaam te schenken langs de rand. Blijf in één beweging doorschenken en eindig in het midden van het glas. Zo krijgt u een perfecte schuimkraag.
Laat ongeveer één centimeter bier in het flesje. Dat is namelijk de gistbodem die u apart kunt opdrinken. De gistbodem is rijk aan vitamine B en heeft een bloedzuiverend effect. Gezondheid!
De kunst van het proeven
In tegenstelling tot wijn wordt bier bij het proeven ook daadwerkelijk doorgeslikt. Reden hiervoor is dat je anders een deel van de bitterheid zou missen. Het proeven bestaat kortgezegd uit 3 stappen:
- Kijken: nadat het bier op de juiste wijze is ingeschonken in het bijpassende glas kijk je ernaar. Is het bier helder, mistig of troebel? Welke kleur heeft het en hoe ziet de schuimkraag er uit?
- Ruiken: door het bier licht in het glas te walsen komen de aroma’s nog beter vrij. Heeft het bier citrusgeuren? Of ruikt het zoetig of naar koffie of chocolade?
- Proeven: tot slot proef het bier door het nemen van een slok. Laat het bier even door de mond gaan en slik het dan door. Doordat het bier in de mond wat verwarmd wordt kunnen er meerdere smaakstoffen vrij komen. Hoe bitter is het bier en welk hoparoma proef je? Ook het mondgevoel is belangrijk. Wordt de koolzuurprikkeling gevoeld? De warmte van de alcohol of droogheid van het bier? Een ander aspect is de body van het bier. Smaakt het bier dik of waterig?
Maar het allerbelangrijkste: geniet van het bier en van het moment!