Spring naar hoofd-inhoud
//trappisten

Engelszell

De abdij Stift Engelszell is opgericht in 1293 en wordt sindsdien bewoond door de cisterciënzer orde. Van 1618 tot 1925 heeft de abdij een andere bestemming gehad maar sinds 1925 hebben monniken uit de Elzas hun intrede gedaan in Stift Engelszell te Engelhartszell an der Donau. Sinds 2012 wordt er gebrouwen in de brouwerij van het enige trappistenklooster in Oostenrijk.

Gregorius

Gregorius trappistenbier is bier met een diep donkere kastanje kleur. Smaken van kastanje, honing, zoethout, mokka, cacao, rozijnen, kersen en eucalyptus dragen allemaal bij aan de diepe en rijke smaak van dit trappistenbier. Het elzas-wijnachtige karakter van de gist en de honing uit de regio zorgen voor een prachtige zoete en notenachtige smaak. Bij het degusteren blijft een vlaagje vanille achter met een beetje oregano. De licht bittere aroma's zorgen voor een diepgaande en droge afdronk.

Benno

Met een intensieve rode blush doet het Benno Trappistenbier denken aan een zonnige herfstdag in het dal van de Donau. Deze trappist bevat aroma's van mandarijn, tropisch fruit, abrikozenjam en amaretto. Het bier is zacht in de mond met een lichte smaak van sinaasappel en een vleugje citroen. Tijdens het drinken ontwikkelt zich de smaak van kersen en witte druiven met een beetje mint. De afdronk is droog, kruidig met de lichte bitterheid van grapefruit.

 

Trappisten Weiße

In maart 2019 hebben de monniken van abdij Stift Engelszell een nieuwe trappist gebrouwen in hun trappistenbrouwerij, de Trappisten Weiße. Anders dan de Gregorius, Benno en Nivard wordt dit trappistenbier niet vernoemd naar een abt.
Het bier wordt gekenmerkt door een goudgele kleur en een fruitige geur. Door de hop, afkomstig uit het nabijgelegen hopgebied bij de abdij, heeft deze trappist een meer uitgesproken smaak dan de gebruikelijk lichte tarwebieren.

 

Trappisten Zwickl

Na de succesvolle introductie van Trappisten Weiße, kregen de monniken van Stift Engelszell vanuit de nabije omgeving steeds vaker de vraag om nog een nieuw trappistenbier te gaan brouwen. In antwoord hier op zijn de monniken gaan nadenken over wat voor bier zij nog zouden willen toevoegen aan de vier bestaande trappistenbieren van Engelszell. Daarbij spraken zij de wens uit een tafelbier te willen gaan brouwen, met een alcoholpercentage onder de 5% en wat gedronken kan worden bij voor hen feestelijke gelegenheden. De Duitse biersoort Zwickl, een ongefilterd troebel bier van hoge gisting, voldeed hierbij aan de wensen van de monniken. En zo is Trappisten Zwickl ontstaan!  

Trappisten Zwickl is een amberkleurig bier met fruitige aroma's en een alcoholpercentage van 4,7%. De subtiele smaak en geur van verse hop zijn te danken aan het gebruik van de Oostenrijkse hopsoort Mühlviertel.

 

Voor meer informatie over de Abdij Stift Engelszell en haar trappistenbieren kunt u terecht op http://www.stift-engelszell.at